Vakıf üniversitelerine flaş düzenleme - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

Vakıf üniversitelerine flaş düzenleme

Bu haber 28 Şubat 2020 - 19:48 'de eklendi ve 205 views kez görüntülendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, vakıf üniversitelerine flaş düzenleme geldi. Personelden kesilen gelir vergileri artık üniversiteye geri aktarılarak yeni fon kaynağı oluşturuldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle vakıf üniversiteleri için yeni bir fon kaynağı oluşturuldu. Buna göre vakıf üniversetelerinin personelinde kesilen gelir vergiler, vergi daireleri tarafından bu üniversitelerin kamu bankalarında açacağı özel hesaplara aktarılacak. Aktarılacak olan bu parayla üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme ile her türlü yatırım harcamalarının gerektirdiği giderlerin karşılanması amacıyla kullanılacak.

Haber Global’in aktardığına göre yönetmelik, toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50’si tam burslu olup ayrıca herhangi bir adla ücretlendirilmeyen ve toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50’si tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerden oluşan vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile her türlü yatırım harcamalarının gerektirdiği giderlerin karşılanması amacıyla bu kurumların tüm personelinin ücretlerinden kesilen gelir vergisi tutarının özel bir hesaba aktarılması yoluyla oluşturulan kaynağın kullanımı ve denetimi ile diğer hususları belirlemek üzere hazırlandı.

PERSONELİN ÖDEDİĞİ GELİR VERGİSİ YİNE ÜNİVERSİTEYE AKTARILACAK

Özel hesap gelirlerinin toplanmasını teminen, Türkiye’de kurulu kamu sermayeli bankalarda vakıf yükseköğretim kurumu tarafından ihtiyaca göre bir ya da birden fazla özel hesap oluşturulacak.

İlgili vergi dairelerince özel hesaplara aktarılan gelir vergisi tutarları ile bu hesapta yer alan tutarların nemalandırılmasından elde edilen gelirler, özel hesapların kaynaklarını teşkil edecek.

ONAYI YÖK VERECEK, 5 GÜN İÇİNDE PARA AKTARILACAK

YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarının her yıl Ocak ayında yapacakları başvuru üzerine Ocak ayı sonuna kadar şartları taşıyan vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin onay yazısını Hazine ve Maliye Bakanlığına (Gelir İdaresi Başkanlığı) bildirecek.

İlgili vergi daireleri, vakıf yükseköğretim kurumları tarafından personelin ücretleri üzerinden kesilen ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenen gelir vergisi tutarlarını, tahsil ettikleri tarihi takip eden beş iş günü içerisinde vakıf yükseköğretim kurumunun ilgili özel hesabına aktaracak.

Vakıf yükseköğretim kurumu, toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50’sinin herhangi bir adla ücretlendirilmeyen tam burslu öğrencilerden oluşması ve toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50’si tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerden oluşması şartlarından herhangi birini kaybettiğinde, bu durumu beş iş günü içinde aktarma işleminin durdurulması için ilgili vergi dairesine bildirecek.

ÖZEL HESAP NASIL İŞLETİLECEK?

Özel hesap, uluslararası kalitede eğitim sağlama amacına hizmet etmek üzere 16/11/2018 tarihli ve 30597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları İhale Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde özel hesap harcama yetkilisi tarafından idare edilecek.

Kaynağın özel hesaba aktarılması, nemalandırılması ve harcanmasına ilişkin her türlü kayıt ve muhasebe işlemleri, vakıf yükseköğretim kurumlarının kayıt ve muhasebe işlemleri içerisinde ayrıca izlenmesine imkân sağlanacak şekilde tutulacak.

EĞİTİM, ÖĞRETİM, AR-GE VE YATIRIM HARCAMALARINDA KULLANILACAK

Vakıf yükseköğretim kurumları, özel hesapta toplanan gelirleri eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile her türlü yatırım harcamalarının gerektirdiği giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Vakıf yükseköğretim kurumları, özel hesapta toplanan gelirlerden bir yıl içinde yapmayı planladığı eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile her türlü yatırım harcamalarını gösteren programını her yıl Ocak ayı içinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunacak.

MALİYE DENETLEYECEK

Özel hesaba ilişkin bir yıl içerisinde yapılan tüm işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenecek birer üyeden oluşan üç kişilik denetim komisyonu tarafından denetlenecek. İhtiyaç olması halinde birden fazla denetim komisyonu oluşturulabilecek. Söz konusu denetimlerin izleyen yılın Mart ayı sonuna kadar bitirilmesi esas olacak. Denetim raporu; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve vakıf yükseköğretim kurumu rektörlüğüne sunulacak.

Denetimlerde, vakıf yükseköğretim kurumunun kesilen gelir vergisi tutarlarının özel hesaba aktarılması şartlarını taşıyıp taşımadığı ve özel hesapta toplanan kaynağın mevzuata uygun kullanılıp kullanılmadığı incelenecek, mevzuata aykırı kullanım tespit edildiğinde ilgili özel hesaptaki kaynağın kullanımı durdurulacak ve tespit edilen tutar vakıf yükseköğretim kurumundan geri alınacak.

2018 HAZİRAN AYINDAN BU YANA KESİLEN GELİR VERGİLERİ 30 GÜN İÇERİSİNDE HESAPLARA AKTARILACAK

1/6/2018 tarihinden bu Yönetmeliğin yayımı tarihine kadar vakıf yükseköğretim kurumlarının personelinin ücretleri üzerinden kesilen ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenen gelir vergisi tutarları, vakıf yükseköğretim kurumu tarafından yapılacak başvuru üzerine Yükseköğretim Kurulunun vereceği onayın Hazine ve Maliye Bakanlığına (Gelir İdaresi Başkanlığı) bildirilmesini takip eden otuz gün içerisinde ilgili vergi dairesi tarafından vakıf yükseköğretim kurumunun ilgili özel hesabına aktarılacak.