Türkiye - Kuzey Kıbrıs arasına 80 km’lik yüzer Köprü! - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

Türkiye – Kuzey Kıbrıs arasına 80 km’lik yüzer Köprü!

Bu haber 06 Eylül 2020 - 14:27 'de eklendi ve 369 views kez görüntülendi.

Köprülerin efendisi Ahmet  Vefik  Alp bundan tam 20 yıl önce hayata geçirmeyi düşündüğü ve yine projelendirdiği Kıbrıslink’le gündemde. Bilindiği gibi Prof. Dr. Ahmet  Vefik  Alp, Marmaray, Osmangazi Köprüsü gibi yapıları yıllar önce projelendirmesi ile ünlü.

Kıbrıslink, Kuzey KıbrısTürkiye 80 km’lik yüzer köprü projemi 2000 yılında rahmetli Rauf Denktaş Beyefendi’nin dileği üzerine hazırlamıştım. 

Büyük insan Denktaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak hazırladığım Marmara Denizi üzerinden 50 km’lik ‘TRANSMAR’ Pendik-Yeşilköy Yüzer OtoRay Viyadük projemi iç ve dış basından görmüş, heyecanlanmış ve beni Yavruvatan’a davet etmişti. 

Benzer bir su geçişinin Kuzey Kıbrıs ile Anamur arasında projelendirilmesini arzuluyorlardı. 

Kendilerine Türkiye ile Kıbrıs arasında bu projeyi finanse edebilecek bir ulaşım yoğunluğu olmadığını, neticeten projenin rantabilitesi olmayacağını ifade ettim.Cevaben “Hocam, belli mi olur ileride neler olacağı, sen bir çiz bakalım, hem şu Rumları biraz heyecanlandıralım” demişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinden merhum Prof. Dr. Yücel Odabaşı Başkanlığında Dr. Muhittin Söylemez, Dr Kadir Sarıöz ve Araştırmacı Ebru Narlı’dan kurulu bilim ekibinin teknik desteği ile projeyi tamamladığımda Sn Cumhurbaşkanı çok heyecanlanmış, basına projeyi öven beyanatlar vermiş, “Kıbrıs’ın kaderi değişir” demişti. Çalışma zamanın en büyük gazetesinde manşet olmuştu.

GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi)  ve Yunanistan’dan tepkiler gecikmedi, “Savaş sebebidir” diyenler oldu.

Bugün bazı azgın sözde müttefiklerimiz Haçlı ordularını Akdeniz’e yığarak çok haklı davamızda bizi Anadolu’ya hapsetmek isterken, yüksek perdeden kafa tutarken, sulhane yaklaşım taleplerimizi geri çevirirken Kanal İstanbul projesini beklemeye, Kıbrıslink projesini gündeme alalım, yaparken de sataşan olursa iki tane sıkalım.

 Atatürk’ün çocuklarını bir ‘oldu bitti’ ye getiremeyeceklerini, Türklerle oyun oynayamayacaklarını, kafa tutamayacaklarını kudurmuş Haçlı ittifakına bir kez daha gösterelim….

Yavruvatana Köprü: ‘Yaa Allah Bismillah Allah ü Ekber’….