TTB Başkanı Fincancı Hakkında 'Terör Örgütü Propagandası' Soruşturması Açıldı - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

TTB Başkanı Fincancı Hakkında ‘Terör Örgütü Propagandası’ Soruşturması Açıldı

Bu haber 20 Ekim 2022 - 22:02 'de eklendi ve 4 views kez görüntülendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK’nın kimyasal gaz kullandığını iddia eden Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Başkanı (TTB) Şebnem Korur Fincancı hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını duyurdu. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

‘20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi kapsamında Terör Örgütü Propagandası Yapmak ve 5237 yılı Türk Ceza Kanununun 301/2. maddesi kapsamında Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçlarından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımzca soruşturma başlatılmıştır.

Ne olmuştu?

Türk Silahlı Kuvvetlerini’nin Kuzey Irak’a düzenlediği operasyonda kimyasal gaz kullandığı öne sürüldü. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş önceki gün Meclis’te yaptığı konuşmada Dış İşleri Bakanlığı’na konuyla ilgili açıklama yapma çağrısı yaptı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da iddiaya konu görüntüleri izlediğini belirterek ‘Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç’ ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve MSB tarafından yapılan açıklamalarda ‘kimyasal gaz’ iddiası kesin bir dille yalanlandı.

Söz konusu iddia ile ilgili Türk Tabipleri Birliği Başkanı ve adli tıp uzmanı Şebnem Korur Fincancı da açıklama yaptı. 

Görüntüleri incelediğini belirten Fincancı ‘Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz. Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk ise Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı TSK’ya yönelik iddiaları nedeniyle istifaya davet etti. Öztürk, 27 şehrin tabip odası olarak Fincancı’nın istifa etmesini istediklerini belirtti.

TTB’nin artık hekimlerin sorunları ile ilgilenmesi gerektiğini ve günlük siyasetten uzak durması gerektiğini belirten Öztürk, ‘Biz vatanını, bayrağını ve milletini seven hekimler olarak artık TTB’nin, hekimlerin ve halkın sağlığını ilgilendiren, acil çözüm bekleyen konularda açıklamalar yapmasını, esas görevlerini yapıp toplumu ve siyaseti etkileyebilecek mecralarda bu itibarla hareket etmesini istiyoruz. TTB Başkanı’nın ‘kimyasal silah kullanılmış’ gibi alçakça bir ifadeyi Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hakkında kullanmasını en sert şekilde kınıyor ve kendisini en acil şekilde istifaya davet ederken, bizi temsil etmediğini dile getiriyoruz.’ dedi.