İmam- Hatip Ali Bitim, İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır? İtikafa Ne Zaman Girilir? - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

İmam- Hatip Ali Bitim, İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır? İtikafa Ne Zaman Girilir?

Bu haber 01 Mayıs 2020 - 12:39 'de eklendi ve 329 views kez görüntülendi.

Din- Bir-Sen Konya İl Başkanı, Konya Saray Camii İmam Hatibi Ali Bitim 2020 yılı Ramazan takviminde 19 Mayıs Salı gününü 20 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan geceyi Kadir gecesidir.

Din- Bir-Sen Konya İl Başkanı, Konya Saray Camii İmam Hatibi Ali Bitim, İtikaf, kendini bir konuya verme anlamına gelir. Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etmek olan itikaf, Peygamberimizin sünnetlerinden biridir. İtikaf nedir, nasıl yapılır ve itikafa ne zaman girilir sorularının cevapları ile itikafın sünnetleri ve tüm merak edilenleri İmam Hatibi Ali Bitim açıkladı.

İtikaf, cemaatle namaz kılınan bir mescitte veya mescit hükmünde bulunan bir yerde îtikâf niyetiyle bir müddet kalmaktan ibârettir. Kelime anlamı ise bir şeye devam etmek, bir şeyi bekleyip durmak anlamına gelmektedir. İtikafa giren kimseye ise, mûtekif veya âkif denir.

İTİKAF NEDİR?

İtikâf, bir mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir. Hadis kaynakları Hz. Peygamber’in Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son on gününde itikâfa çekildiğini, hanımlarının da genelde Resûl-i Ekrem ile birlikte itikâf yaptığını nakleder.

İTİKAF NASIL YAPILIR?

İtikâf yapmak isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescit veya mescit hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz, Kur’ân tilâveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadet ve taatlerle veya dinî bilgi ve kültürünü artıracak sohbet ve okumalarla değerlendirir. Doğal ihtiyaçlarını gidermek için mescidi meşgul etmeyecek ve kirletmeyecek şeyleri mescide getirebilir. Mescitte yer, içer ve orada istirahat eder.

Mescidin içinde giderilmesi mümkün olmayan zarurî ve doğal ihtiyaçları için dışarı çıkabilir. Ancak ihtiyacını giderdikten sonra hemen itikâf mahalline geri döner. Nafile itikâflar dışarıya çıkmakla bozulmaz. Ancak vacip itikâflar, zorunlu ihtiyaçlar dışında itikâf mahallinin terk edilmesiyle bozulur.

Ebu Hanife ve İmam Mâlik’e göre itikâfın nâfile olarak en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan çoğu olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur.

İTİKAFA NE ZAMAN GİRİLİR?

Hz. Peygamber’in özellikle Ramazan içinde ve Ramazanın son on gününde itikâf yaptığını bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır. Hz. Âîşe’nin şöyle dediği nakledilmiştir: “Resulullah (s.a.s) Ramazan’ın son on gününde itikâf yaparlardı. Bu durum vefat zamanına kadar bu şekilde devam etmiştir. Daha sonra Hz. Peygamber’in zevceleri itikâfı sürdürmüşlerdir”.

Ebu Hanife’ye göre içinde beş vakit namaz kılman her mescidde itikâfta bulunmak caizdir.

Mesciddeki itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar evde mescit edindikleri bir yerde itikâfta bulunabilir

Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir.


İTİKAFIN ŞARTLARI NELERDİR?

1- Niyet. Niyet diğer ibadetlerde şart olduğu gibi itikâfta da şarttır. Niyet etmeksizin camide beklemek itikaf yerine geçmez.

2- Erkeğin beş vakit cemaatle namaz kılanan mescidde itikâfa girmesi. İtikâfın en faziletlisi Mescid-i Haram’da, sonra Mescid-i Nebevî’de, sonra Mescid-i Aksâ’da olandır. Diğer mescidlerdeki fazilet cemaatin çokluğuna göre değişir.

3- Oruç. Vâcib olan itikâf için şarttır.

4- Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları. Cünüblük oruca mâni olmadığı için taharet, vâcib olan itikâfta bile şart değildir. Onun için itikâfa giren mescid içerisinde ihtilam olursa itikâfı bozulmaz.

Din- Bir-Sen Konya İl Başkanı, Konya Saray Camii İmam Hatibi Ali Bitim, bu yıl Korona Virüsünden dolayı camilerin ibadete kapalı olmasından dolayı İtikafa girmek isteyenlerin evlerinde müsait bir odada Niyet ederek bu vacip olan İtikafı gerçekleştirebilirler.

HABER: Konya Ekspres Haber Merkezi Veysel CANÖZ.