Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü saldırıda 13 kişi gözaltına alındı - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

Konya’da 7 kişinin öldürüldüğü saldırıda 13 kişi gözaltına alındı

Bu haber 01 Ağustos 2021 - 11:39 'de eklendi ve 102 views kez görüntülendi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, silahlı saldırı sonucu 7 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili saldırganın ailesinden de 3 kişinin gözaltına alındığını ve gözaltı sayısının 13’e yükseldiğini açıkladı. Konya’da K. ailesinin yakını olduğu belirtilen Mehmet Altun’un (33), Dedeoğulları ailesi fertlerine silahla saldırı anına ait görüntüler de ortaya çıktı. Evin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde Mehmet Altun’un, Dedeoğlu ailesi fertleriyle bahçede otururken sandalyeden kalkarak poşet içindeki tabancasını çıkarıp, peş peşe ateşlediği, ardından da aracına binip uzaklaştığı yer aldı. Öte yandan cenaze törenine katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ”İlk bulgulara göre bu konunun etnik bir temele dayanmadığı hususunda tespitler var. Her aşama tüm gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Milletimiz müsterih olsun.” dedi.

Olay, dün saat 19.00 sıralarında Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak’ta meydana geldi. Aynı mahallede oturan K. ailesinin bir bireyi, iddiaya göre 2010 yılında Dedeoğulları ailesine ait kedi ile yavrularını alınca iki aile arasında husumet oluştu. İki aile arasında en son mayıs ayında kavga çıktı, taraflar karakolluk oldu.

K. ailesinden bir kişi, dün Dedeoğulları ailesinin evini gitti. Bu kişi, Dedeoğulları ailesinin fertlerine tabancayla ateş açtı. Saldırıda Yaşar Dedeoğulları (65), eşi İpek Dedeoğulları (62), çocukları Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30), Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları (35) yaşamını yitirdi. İhbar üzerine adrese çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Gelen ekipler, 6 kişinin bahçede, 1 kişinin de evin içinde cesediyle karşılaştı. Evin bir bölümünde çıkan yangın ise çağrılan itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

2010 YILINDA BAŞLAYAN HUSUMET

Saldırının ardından soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcısı vekili ve 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturmayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, ölenlerin otopsi işlemlerinin yapılıp, cenazelerinin ailelerine teslim edildiği belirtildi. İlk bulgulara göre olayın komşu iki aile arasındaki önceye dayalı husumete dayandığı değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

”Söz konusu husumetin ilk olarak 2010 yılında yargıya intikal ettiği saptanmıştır. Aile bireyleri arasında çıkan kavga nedeniyle 12.05.2021 tarihinde başlatılan ve 16 müşteki ve şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında 6 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiştir. O olay nedeniyle 2 kişinin tutukluk hali devam etmektedir. 22.05.2021 tarihinde de iki aile arasında yine kavga çıkmıştır. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada 20 müşteki ve şüpheli yer almakta olup adli tahkikat devam etmektedir. Dün meydana gelen hadisenin faili olduğu kamera görüntüleri ile değerlendirilen şüphelinin iki aile arasında 12.05.2021 ve 22.05.2021 tarihlerindeki daha önce yaşanan ve soruşturma konusu olan olaylarda mağdur ya da şüpheli olarak taraf olmadığı anlaşılmıştır.” 

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

Olayla ilgili 10 kişinin de gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, ”Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup, adli işlemler devam etmektedir. Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu vahim olay tüm yönleriyle değerlendirilmekte olup, soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Öte yandan provokatif paylaşımlarda bulunarak olayı kasten çarpıtan kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

‘BARIŞ OLACAKTI’

Konya’da silahlı saldırıda yaşamını yitiren 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin akrabası İzzet İnik, iki ailenin barışmak üzere olduğunu belirterek şunları söyledi:

”Birkaç kişi araya girdi, ‘Barışalım’ diye. Barış olacaktı. Dün gelen arkadaş tek başına gelmiş, arkada kim varsa kameraya görünenler. Kapının önünde önce Serpil ile oğlanı vuruyor. Yaşar Amca merdivende oturuyormuş, içeri girince onu vuruyor. Tek kişi yani. Daha sonra ahırın önünde iki kız hayvanlara sağım yapıyormuş onları, anne ile birini de evde otururken vuruyor. Eli sıkışıyor. Kız buna saldırıyor. Dönüp arabadan silahı sıkıyor. Milleti öldürdükten sonra gelip arabasından benzin alıp içeri döküyor, ateşe verip çıkıyor. Planlı. Onların hepsi evleri boş. Onların evlerinde de kamera var.”

İnik, Yaşar Dedeoğulları’nın İngiltere’de yaşayan bir oğlunun bayram tatili için geldiğini ve dün geri döndüğünü söyledi.

CİNAYET ŞÜPHELİSİ ARANIYOR 

Konya’da, Dedeoğulları ailesine saldırıp, 7 kişiyi öldüren ve K. ailesinin yakını olduğu belirtilen Mehmet Altun (33), polis ekiplerince her yerde aranıyor. Polis, Altun’un kaçtığı güzergahlar ve aracını terk edip gittiği bölgelerde çalışmaları yoğunlaştırırken, gözaltındaki 10 kişinin sorgusu ise sürüyor.  

7 KİŞİNİN CENAZELERİ TOPRAĞA VERİLDİ

Konya’da, Mehmet Altun tarafından evlerinde tabancayla vurulan Yaşar Dedeoğulları (65), eşi İpek Dedeoğulları (62), çocukları Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30), Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları’nın (35) cenazeleri, yapılan otopsinin ardından teslim alınıp, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki mezarlık önüne getirildi.

Cenaze törenine; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile konuyu araştırmak için kente gelen partilerden AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve beraberindeki heyet, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener başkanlığındaki heyet, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki heyet, Konya protokolü ve ailenin yakınları katıldı. Kılınan namazın ardından 7 kişinin cenazeleri, yan yana toprağa verildi. 

İNGİLTERE’YE GİTMEK İÇİN UÇAĞA BİNDİ, AİLESİNE SİLAHLI SALDIRIYI ÖĞRENDİ

Saldırıda ölen 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin fertlerinden Çetin Dedeoğulları’nın da bayram tatili için geldiği Konya’daki evlerinden dün saat 16.00 sıralarında ayrıldığı ortaya çıktı. İngiltere’ye dönmek için Ankara’da uçağa binen Çetin Dedeoğulları’nın kalkışa dakikalar kala ailesine silahlı saldırı düzenlendiğini öğrenip, uçaktan indiği öğrenildi. 

Cenaze törenine katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çetin Dedeoğulları’na sarılıp taziye de bulundu.

SALDIRI ANINA AİT GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Konya’da, K. ailesinin yakını olduğu belirtilen Mehmet Altun’un (33), Dedeoğulları ailesi fertlerine silahla saldırı anına ait görüntüler ortaya çıktı. Evin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde  Mehmet Altun’un, Dedeoğlu ailesi fertleriyle bahçede otururken sandalyeden kalkarak poşet içindeki tabancasını çıkarıp, peş peş ateşlediği, ardından da aracına binip uzaklaştığı yer aldı. 

ADALET BAKANI GÜL VE NUMAN KURTULMUŞ AİLEYE TAZİYEDE BULUNDU 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile beraberindeki heyet, silahlı saldırıda ölen Develioğlu ailesinin oğulları Çetin Dedeoğulları ve yakınlarını ziyaret edip taziyede bulundu. Bakan Gül, Çetin Dedeoğulları’na konunun takipçisi oldukları belirtti. Numan Kurtulmuş da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da selamlarını getirdiklerini dile getirerek, ”Sayın Cumhurbaşkanımızın da selamları var. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımızla da konuşmuşsunuz” dedi. Kurtulmuş taziyenin ardından Kuran okudu. 

Ziyaretin ardından açıklamada bulunan Bakan Gül, failin yakalanması için çalışmaların sürdüğünü, 13 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gül, şunları söyledi:

”7 vatandaşımızı defnettik. Dün yaşanan menfur saldırı hepimizi yaraladı. Acımız çok büyük. Olay anından itibaren Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından titiz bir çalışma başlatıldı. Tüm delillerin toplanması hususunda gerekli talimatlar verildi. Olay yeri inceleme ve bütün deliller çerçevesinde bir failin yakalanmasına yönelik talimat verildi. Bu konuda emniyet teşkilatımız yakalanması için yoğun çalışmalar sürdürüyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bu olayla ilgili görgüsü ve bilgisine başvurmak veya konuyla ilgili soruşturma ihtiyaç duyduğu 13 kişi hakkında gözaltı kararı verdi ve gözaltı işlemi gerçekleştirdi. Fail ya da faillerle tüm olayı büyük bir titizlikle soruşturmayı sürdürmektedir. Beklentimiz olayın bütün açıklığıyla ortaya çıkması ve adaletin gecikmeksiniz tecelli etmesidir. Biz de ailenin acısını paylaşmak için buradayız. Ailenin acısı bizim acımız. Cenaze bizim cenazemiz. Bu acıyı, hep birlikte adaletin yerine gelmesiyle birlikte bir nebzede olsa hepimizin beklentisi budur. İnanıyoruz ki hem fail bu anlamda yakalanacak ve adalete teslim olacak ve olay tüm yönleriyle açıkça ortaya çıkacaktır.”

‘ETNİK BİR TEMELE DAYANMADIĞI HUSUSUNDA TESPİTLERİ VAR’ 

İlk bulgulara göre konunun etnik bir temele dayanmadığını ifade eden Bakan Gül, ”İlk bulgulara göre bu konunun etnik bir temele dayanmadığı hususunda tespitleri var ve bunu kamuoyuyla paylaştı. Her aşamada, tüm gelişmelerde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Milletimiz müsterih olsun. Mevlana şehri Konya’mız, ülkemiz, bu cennet vatanımız 84 milyon birlik, beraberlik ve kardeşliğin teminatı olan coğrafyamızda hiç kimse birliğimizi bozamayacak. Hiç kimsenin yaptığı da yanında kar kalmayacak. Kim olursa, olsun yapmış olduğu hukuksuzluğun hesabını ödeyecektir. Bunu bizler olarak, hükümet olarak tüm kurumlar olarak, hep birlikte bu ailenin ve haksızlığa uğramış herkesin hakkını korumak adına sonuna kadar takipçisi olacağız. Bizler de yargı önündeki bu meselenin failin yakalanıp, adalete teslim olduktan sonra milletimizle birlikte, ailemizle birlikte sonuna kadar takipçisi olacağız. Tekrar başımız sağ olsun. Milletimizin birliğini, beraberliğini bozmaya yönelik dezenformasyona yönelik hiçbir bilgiye itibar edilmemesini, bu konuda tüm kurumlarımızın ve Başsavcılık makamlarının titiz bir şekilde dosyayı takip ederek kamuoyuna da bilgilendireceğini ayrıca ifade etmek isterim” diye konuştu. 

Bakan Gül, ”Dezenformasyon yapanlar hakkında soruşturma açılacak mı?’ sorusuna ise ”Savcılığımız, bu konuda açıklamasında da paylaştı, yalan bilgi ve soruşturmanın selametini engelleyecek bu tür dezenformasyonlara yönelik açıklamalara yönelik soruşturma başlattığını açıkladı” dedi.

KURTULMUŞ: BÖYLE BİR ACIDAN KİMSE SİYASET ÇIKARMAYA KALKMASIN 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da şunları söyledi:

”Böyle bir büyük acıdan hiç kimse siyaset çıkarmaya kalkmasın. Bu meselenin arkasında Türk- Kürt meselesi veya etnik çatışmalar yoktur. Maalesef çok vahşice yapılmış. Önceden tasarlanıp, tasarlanmadığını bilmiyoruz. Ama sonuçta vahşice yapılmış, insanlık dışı, bunu yapan insan dahi olamaz. Bir katliamla karşı karşıyayız. Bizim ülkemizde asırlardır biz farklı etnik yapılardan insanlar, kardeşçe, akraba olarak, eş olarak, komşu olarak birlikte yaşıyoruz. Dedeoğulları ailesi Kars kökenlidir. Kars’tan gelmiş ve 7 tane canlarını burada kaybetmişler, artık o kadar Konya’ya benimsemişler ki, evlatlarını burada defnettiler. Buralı olmuşlar. Bizim 83 milyon vatandaşımızın her birisi için Türkiye’nin her bir karış toprağı kendi ilidir, kendi vatanıdır, kendi toprağıdır. Buradan hiç kimse asla bir gerilim, bir çatışma, bir provokasyon çıkarmaya kalkmasın. Bugün bütün cenazeye katılanlar edeple, sağ duyuyla, bizim Müslümanlık geleneklerine uygun şekilde cenazeyi ilk andan itibaren getirdiler ve defin sonuna kadar da böyle oldu. Bazı karanlık çevreler, birtakım gerilimler, bir takım etnik çatışmalar çıkarmaya çalışır. Bu sağ duyuyu sonuna kadar koruyacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları etnik kökeni ne olursa olsun, hayat tarzı ne olursa olsun herkes eşit ve özgür yurttaştır. Hiç kimse kardeşliğimizi ve birliğimizi bozamadı ve bozamayacak.”

SALDIRGANIN AİLESİNDEN 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, silahlı saldırı sonucu 7 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili saldırganın ailesinden de 3 kişinin gözaltına alındığını ve gözaltı sayısının 13’e yükseldiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, ”Konya ili Meram ilçesinde 30.07.2021 günü 7 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olay ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızın 31.07.2021 tarih ve 2021/38 sayılı basın açıklamasında olay ile ilgisi olduğu düşünülen 10 kişinin gözaltına alındığı bildirilmiş olup; Yürütülen soruşturmada gelinen aşamada, halen firari olan şüphelinin ailesinden 3 kişinin de gözaltına alınması ile toplam gözaltı sayısının 13 kişi oldu” denildi. 

BAKAN SOYLU, TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, silahlı saldırı sonucu 7 kişinin öldüğü, Dedeoğulları ailesini ziyaret edip taziyede bulundu.

Bakan Soylu, ”Bunların hepsi dedikodu. Biz o dedikodunun örtüsünü kaldıracağız. Suçluyu yakalayacağız. Adalete teslim edeceğiz. Bunu vahşetle tanımlayabiliriz. Başka bir şey değil. Arkadaşlar, suçluyu ortaya çıkaracak, adalete teslim edecek. Ben sizden bir tek şey rica ediyorum. Sabırlı olmamız lazım. Allah sabrın mükafatını verir” dedi. KAYNAK: DHA