Deprem bölgesinde can kaybı her dakika artıyor - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

Deprem bölgesinde can kaybı her dakika artıyor

Bu haber 09 Şubat 2023 - 13:07 'de eklendi ve 9 views kez görüntülendi.

AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre,  Kahramanmaraş ’ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerindeki can kaybı 12 bin 873 oldu. Depremlerde 62 bin 937 kişi de yaralandı.

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK’ler ve uluslararası ekiplerin 24 bin 727 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5 bin 709.

DİĞER ÜLKELERDEN 5 BİN 309 PERSONEL

AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile beraber bölgede görev yapan personel sayısı 113 bin 201’e ulaştı.

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137 bin 929 çadır ve 1 milyon 255 bin 500 battaniye sevk edildi, 92 bin 738 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.

Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 95 mobil mutfak, 79 ikram aracı, 1 mobil aşevi, 4 mobil fırın, 39 sahra mutfak, 1 konteyner mutfak ve 86 hizmet aracı sevk edildi.

72 saat sonra yaşanan mucizenin adı ‘Yazgül’ oldu

Kahramanmaraş’taki depremlerden etkilenen ve yıkımların olduğu Diyarbakır’da 8 katlı Yoldaş Apartmanı’nda ses alınması üzerine başlatılan kurtarma çalışmasında Yazgül Çaçan, depremin 72’nci saatinde bulunduğu yerden çıkarıldı.

featured

Kahramanmaraş ’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen 10 il arasında yer alan Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde yıkılan Yoldaş Apartmanı’nda başlatılan arama-kurtarma faaliyetlerinde enkaz altından ses alındı. Çalışmalarını sesin bulunduğu bölgede yoğunlaştıran ekipler, yaralı bir kadına ulaştı. Kadının 45 yaşlarında Yazgül Çaçan olduğu belirlendi.

SAĞLIK EKİBİ İLK MÜDAHALEYİ ENKAZDA YAPTI

Bacağının sıkışan Yazgül Çaçan’a sağlık ekibi ilk müdahaleyi enkaz altında yaptı. Ardından ekiplerin titizlikle yaptığı çalışma ile Çaçan, depremden 71 saat sonra enkazdan çıkartılırken, diğer depremzedelere de umut oldu. Yazgül Çaçan, tıbbı müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

3 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI

Yazgül Çaçan’ın bulunduğu bölgede sürdürülen çalışmalarda 3 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Kimlikleri henüz belirlenemeyen 3 kişinin cansız bedeni hastane morguna kaldırıldı. Enkazda arama-kurtarma faaliyetleri devam ediyor. (DHA)