'Burası Kürdistan’dır' diyen kişiye İYİ Parti'den destek Geldi... - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

‘Burası Kürdistan’dır’ diyen kişiye İYİ Parti’den destek Geldi…

Bu haber 01 Kasım 2021 - 11:25 'de eklendi ve 31 views kez görüntülendi.

Meral Akşener’le girdiği diyalogda ‘Burası Kürdistan’dır’ diyen esnafın gözaltına alınması ve daha sonra serbest bırakılmasına İYİ Parti’den de tepki geldi. Erdoğan’ın yıllar önceki sözlerini gerekçe gösteren İYİP’li Ensarioğlu ‘Demokratik ortamda fikirlerini söylemiştir.’ dedi. Ensarioğlu daha önce PKK’lı teröristlere af, PKK elebaşı Öcalan’a ‘ev hapsi’ talebiyle gündeme gelmişti.

Siirt’te esnaf ziyaretinde bulunduğu sırada Meral Akşener’e tepki gösteren Cemil Taşkesen adlı esnaf, “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer Kürdistan’dır ama ne yazık ki Meclis’te bu Kürdistan inkâr ediliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözlere Meral Akşener’in tepki gösterememesi tartışma konusu oldu. Cemil Taşkesen adlı esnafın bu sözleri soruşturmalık oldu. Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığı, bu ifadeler nedeni ile Taşkesen hakkında “Terör Örgütü Propagandası” yapmak suçlaması ile soruşturma başlattı. Taşkesen, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Türkiye topraklarını “Kürdistan” olarak isimlendiren kişiye  İYİ Parti’den destek geldi. AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun amcası olan eski Devlet Bakanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salih Ensarioğlu, Taşkesen’e geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Biz kendisinden davacı ve şikayetçi değiliz, demokratik bir ortamda fikrini söylemiştir. Bize göre, sanki biz şikayetçi olmuşuz gibi hemen gözaltına alınması bir senaryodur” dedi.

Medyascope’a konuşan İYİ Parti Ortadoğu Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu, “Kürdistan” çıkışı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Ensarioğlu, öncelikle gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Taşkesen’e geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz kendisinden şikayetçi ve davacı değiliz, davacı ve şikayetçi olacak bir durumda yoktur. Genel başkanımız ile konuşurken, demokratik ortamda fikirlerini söylemiştir. Özellikle son dönemde partimiz ile ilgili birtakım senaryolar devreye konulmak isteniyor. Orada bazı televizyon kanallarının hazır bulunması ve sanki şikayetçi olmuşuz gibi hemen gözaltına alınması bize göre senaryodur. ‘Kürdistan’ sözünün hukuken yasak olup olmadığını bilmiyorum ama aynı sözü daha önce Recep Tayyip Erdoğan ve bazı yetkililer söyledi. Bir senaryo olduğunu düşünüyorum. Biz bundan rahatsısız. Ben de Kürdüm ve ana dilim Zazacadır. Gece yarısı evinden gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan vatandaşa bir kez daha geçmiş olsun diyorum”.

AKP MKYK ÜYESİ DE ‘KÜRDİSTAN’ DİYEN ESNAFI SAVUNDU

Yine medyascope’a konuşan AKP MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt da söz konusu diyalogda bir suç unsuru olmadığını iddia ederek bu sözlerin ifade özgürlüğü olduğunu savunmuştu. 

Taşkesen’in medeni bir şekilde düşüncesini dile getirdiğini savunan Kurt, “Hemen ardından gece yarısı operasyon ile gözaltına alınması doğru bulmuyorum. Bununla ne yapılmak isteniyor, bunu sormak istiyorum. Herkes konuşmalıdır, düşüncesini rahatlıkla şiddet olmadığı ve şiddeti övmediği sürece dile getirmelidir. İnsanları konuşturmazsanız terörü teşvik edersiniz, insanları konuşturursanız, terörle mücadele etmiş olursunuz” diye konuştu.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Taşkesen, Barzanilerin Rudaw kanalına konuşmuş ve emniyette de bölgenin adının ‘Kürdistan’ olduğu şeklinde ifade verdiğini, sözlerinden pişmanlık duymadığını belirtmişti.

PKK’YA AF İSTEMİŞTİ

Ensarioğlu 2013’te yaptığı açıklamada, “çözüm sürecinin” başarıyla sonuçlanmaması durumunda Türkiye’nin bir felakete doğru sürükleneceğini savunarak, PKK elebaşı Abdullah Öcalan için “Bana göre Öcalan’a daha ılımlı işte bir ev hapsi gibi imkan tanınarak, ister televizyonla, ister telefonla, görüntülü, görüntüsüz, gibi bir ortam sağlanması gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

Ensarioğlu ayrıca, o dönem yaptığı konuşmasında, PKK’lılara “af” da isterken, “Bu insanların dağdan inmeleri için bir yol verilmelidir. Nedir bu yol? Bu yol aftır” diye belirtmişti.