Türkiye'den Joe Biden'ın skandal mesajına tepki yağdı - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

Türkiye’den Joe Biden’ın skandal mesajına tepki yağdı

Bu haber 25 Nisan 2021 - 13:53 'de eklendi ve 143 views kez görüntülendi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak kullandığı ‘soykırım’ ifadesine Twitter’dan sert tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki ‘soykırım’ ifadesi kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Siyasi partiler, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları sosyal medya hesaplarından Biden’a art arda tepki paylaşımlarında bulundu. Tepkiler şu şekilde:

DIŞİŞLERİ: DERİN YARA AÇACAKTIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu paylaşımında, “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.” Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

İşte o açıklama:

ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz.

Sözkonusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir.

1915 olaylarının niteliği politikacıların konjonktürel siyasi saiklerine veya iç siyaset mülahazalarına göre değişmez. Böyle bir tutum, tarihin yalnızca hoyratça tahrif edilmesine hizmet eder.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1915 olaylarının tartışmalı niteliğini açıkça ifade etmiştir. Öte yandan, Türkiye’nin o döneme dair bilimsel gerçekler ışığında adil bir hafızanın oluşturulmasına yönelik olarak 2005 yılında yaptığı Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerisi de, Ermeni tarafı buna hiç yanaşmamış olsa da, bugün halen geçerliliğini korumaktadır. Bu itibarla, tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı’nın yaptığı açıklamanın hiçbir değeri bulunmamaktadır.

Medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılan bir coğrafyanın merkezinde yer alan ve yaşadığı tüm acılara rağmen insanlığın barış ve huzuru için çaba sarfetmeyi şiar edinmiş bulunan Türkiye, tarihiyle yüzleşmekten hiçbir zaman kaçınmadığı gibi, bu konuda ABD dâhil kimseden ders alacak değildir.

Bu vesileyle, Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında dönemin olağanüstü şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı İmparatorluğu’nun Müslüman, Hristiyan ve Yahudi tüm milletlerinden fertlerin aziz hatıralarını da bir kez daha saygıyla anıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Birinci Dünya Savaşı döneminde hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri için bu yıl da, 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen törene ilettiği mesaj Türkiye’nin konuya ilişkin yaklaşımını yansıtmaktadır.

Yaşanan bu acıların üzerinden geçen yüz yıldan fazla süre sonra, bölgemizde geçmişin yaralarının tamamen sarılması ve halkların geleceği birlikte inşa etmeleri için samimi gayret gösterilmesi gerekirken, ABD Başkanı’nın bu açıklaması halkları kutuplaştırmak ve bölgemizde barış ve istikrarın sağlanmasını zorlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

ABD’nin tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklaması, Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyecek, karşılıklı güven ve dostluğumuzu sarsan sarılması zor derin bir yara açacaktır.

ABD Başkanı’nı bazı siyasi çevreleri tatmin etmek dışında başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu vahim hatasını düzeltmeye; tarihten düşmanlık çıkarmaya çalışan bu çevrelerin gündemine hizmet etmek yerine, başta Türk ve Ermeni halkları arasında olmak üzere, bölgede barış içinde birarada yaşama pratiğinin tesis edilmesine yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz.

FUAT OKTAY: ARŞİVİMİZ AÇIK

1915 olaylarıyla ilgili skandal bir kararla ‘soykırım’ ifadesini kullanan ABD Başkanı Joe Biden’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sert tepki gösterdi. Oktay, “Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz. Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır” dedi.

KALIN: ABD BAŞKANI KENDİ TARİHİNE BAKSIN

 Beştepe’den ‘soykırım’ diyen ABD Başkanı Biden’a ilk tepki geldi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Biden’ın kararını tanımayacaklarını açıkladı.

Twitter’dan paylaşım yapan Kalın “Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK

Çelik “ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz” dedi.

BAKAN MUŞ

Ticaret Bakanı Muş “ABD Başkanı’nın 1915 olaylarına ilişkin ‘soykırım’ ifadesini kullanmasını kınıyoruz. Soykırım iddiası, aziz milletimize atılmış büyük bir iftiradır. ABD Başkanı’nın, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bu açıklamaları Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermeye yönelik bir girişimdir.” dedi.

KURTULMUŞ’TAN AÇIKLAMA

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş  “Tarihsel gerçekler, politik beklentiler uğruna yalanlarla değiştirilemez.” şeklinde konuştu.

CHP SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK’TAN SERT AÇIKLAMA

Öztrak açıklamasında “ABD Başkanı Joseph Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları “soykırım” olarak nitelemesi büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Bu açıklama Türkiye – ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan Halkı ile Türkiye Halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır.1915 olayları Türklerin ve Ermenilerin hafızasında büyük travmaya neden olan bir trajedi, bir felaket olarak iz bırakmıştır. Bu travmanın giderilmesi bu tür açıklamalarla mümkün değildir. Özellikle diğer ülkelerin devlet yetkililerinin üzerine düşen, geçmişte yaşanan trajedi üzerinden yeni bir gerilime yol açmak değil, ortak acının yaralarının sarılmasına çalışmak olmalıydı. Bu açıklama ile bu fırsat da kaçırılmıştır.Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında otuz yıldır süren Yukarı Karabağ sorununun çözüm aşamasına yaklaşıldığı, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtarıldığı ve bölgede Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan halklarının barış, huzur, istikrar ve refah içinde geleceğe bakmaya hazırlandıkları bir sırada kullanılan sözde “soykırım” ifadesi, bütün bu süreçlerin zedelenmesine yol açacaktır.Son zamanlarda Türkiye aleyhine yapılan açıklamalar ve ülkemiz aleyhine alınan kararlar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir. Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Milletimiz bu coğrafyada Yunus’un hoşgörü; Mustafa Kemal Atatürk’ün barış ilkesiyle yaşamış, yaşamaya da devam edecektir. Siyasi çıkar peşinde olan devletlerin öncelikle kendi tarihlerine bakmasını tavsiye ediyor, yapılan açıklamaları şiddetle kınıyorum.” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: ABD TARİH BİLMEZ

İçişleri Bakanı Soylu Twitter hesabından “ABD tarih bilmez. Çünkü tarihi yoktur. O nedenle başkanına söyletilen sözün de kıymet-i harbiyesi yoktur.” dedi.

KARAMOLLAOĞLU: TÜRKİYE’Yİ SOYKIRIMLA ANMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Bugün Türkiye’yi sözde ‘Ermeni Soykırımı’ ile itham eden Amerika’yı bütün dünya Vietnam’da, Afganistan’da ve Irak’ta eline bulaştırdığı milyonlarca mazlumun kanından tanımaktadır.Kendi tarihini Kızılderililere yaptığı soykırımla başlatan Amerika, ülkemizi ve tarihimizi masumlara kastetmekle ve sözde soykırımlarla itham edecek en son ülkedir.

*Bugün kim ne söylerse söylesin tarihe kulak verdiğimizde duyduğumuz; ülkemizin geçmişten bugüne kadar barışın, huzurun ve güvenin teminatı olduğudur. Bizim bayrağımız milletimize olduğu gibi aynı zamanda bütün mazlumlara ve masumlara da her zaman umut kaynağı olmuştur.

*Bu topraklarda farklı ırklar ve inançlar bin yıl barış içinde yaşamış, kimsenin canına ve malına halel gelmemiştir. Bu gerçek ortadayken I. Dünya Savaşı’nın zorlukları altında almış olduğumuz Tehcir Kararı’nı manipüle ederek Türkiye’yi soykırımla anmak kimsenin haddi değildir.

*Bugün olduğu gibi yarın da yaptığı zulümlerle anılacak olanların iftiralarına tarih asla itibar etmeyecektir. Eğer ABD’nin veya bir başkasının derdi hakikati aramaksa buyursun, gelsin; arşivlerimiz açık ve ortada! Uluslararası bir komisyon kurulsun, tarihçiler burada belgeleriyle gerçeği ortaya çıkarsın. Hodri meydan!”

MUHARREM İNCE: BIDEN’IN HADDİ DEĞİL

Irak’ta ve Vietnam’da milyonlarca cana mal olan, yüz binlerce kızıl deriliyi vahşice katleden ve bitmiş bir Dünya Savaşı sonrası deney yapmak için Japonya’ya iki tane atom bombası atan bir toplumun başkanı olarak Türkiye’ye soykırım suçlaması yapmak Biden’ın haddi değildir!”

‘BÜYÜK BİR HATADIR’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: 1915’te yaşanan ve hafızalarımızda büyük travmalara neden olan acı olayların uluslararası siyasete alet edilmesi büyük bir hatadır. ABD Başkanı’nın “soykırım” nitelemesi, yaşanan acıların onarılmasına hiçbir katkı sunmayacaktır.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: ABD yönetiminin 1915 olayları ile ilgili ifadelerini şiddetle kınıyorum. Bu büyük bir yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni töhmet altında bırakmaya yönelik bu ve benzeri kararlar tarafımızca yok hükmündedir.

ADD: ABD’NİN SİYASİ AMAÇLARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Atatürkçü Düşünce Derneği: Türkiye Cumhuriyeti,emperyalist güçlerin yenilgisinin bir somut sonucudur. Dün olduğu gibi bugün de emperyalist güçler karşısında uyanık ve dikkatli olacağız. ABD Başkanı Biden’nin sözde soykırım ifadesini bu doğrultuda şiddetle kınıyoruz. ABD’nin siyasi amaçlarına boyun eğmeyeceğiz”

EKO AVRASYA: ŞİDDETLE KINIYORUZ

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımlamasına tepki göstererek, ’’Ermeni diasporası tarafından Türkiye üzerinde ’4T Hedefi’ adı altında plan yapanları, Sevr’den vazgeçmeyen ve Lozan’ı unutamayanların hesapları ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’in 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak ilan edişiyle heveslenenlerin arzuları, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde asla müsaade etmeyeceği, tanımayacağı ve taviz vermeyeceği husustur. 

ABD Başkanı Joe Biden tarafından bugün sarf edilen “Tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlamak için değil, asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz” cümleleri, Türk milleti için zerre kadar anlam içermemektedir. Tarihî gerçekliklerle örtüşmeyen, tamamen siyasi bir karar özelliği taşıyan bu ifadeler yok hükmündedir. Tarihi çarpıtanları ve gerçeklerden kaçanları bu vesile ile şiddetle kınıyoruz’’ dedi.