''TCMB’nin umutsuz savaşı'' - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

”TCMB’nin umutsuz savaşı”

Bu haber 23 Nisan 2020 - 11:38 'de eklendi ve 211 views kez görüntülendi.

Financial Times’a demeç veren Oxford Economics uzmanı Nafez Zouk “Türkiye klasik bir ödemeler dengesi krizinin eşiğinde” kehanetinde bulundu. “Turizm ve AB’ye ihracat gelirlerindeki gerileme petrol ithalatından gelen avantajı bertaraf edecek”

Bloomberg’e konuşan yatırımcı ve uzmanlar TCMB Para Piyasası Kurulu’nun aldığı 100 baz puanlık faiz indirim kararını eleştirirken, TL’nin daha fazla değer kaybedeceğini öne sürdü. Çarşamba günü kamu bankalarının $600 milyon döviz satarak TL’yi savunduğunu öne süren haberde, amacın döviz kurunda psikolojik eşik olan dolar/TL = 7’nin aşılmaması olduğu vurgulandı.

Bloomberg’e göre, TCMB TL’nin 2020 boyunca sergilediği sert değer kaybını göz ardı edip, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini asgariye indirmeye odaklandı. Bu sene TL dolara karşı takriben %15 değer kaybederken, 23 Nisan günü TSİ 09:00’da kotasyonlar 6.97-98 arasında oynuyordu.

New York menşeli Jefferies LLC  global döviz işlem masası başkanı Brad Bechtel “Merkez Bankası dolar/TL’yi 7’nin altında tutmak için çılgın gibi savaş veriyor, ama görünen kaybetmeye mahkum olduğu” yorumunu yaptı. “Savaşmaya devam ediyorlar, ama piyasa da üstlerine gelmeye devam edecek. Uzun süre dayanabileceklerini sanmıyorum, bir kaç gün içinde havlu atabilirler”.

Rabobank stratejisti Piotr Matys “Yüksek dozda faiz indirimi TCMB’nin resesyonu önlemeyi öncelediğinin delili” diyor. “Öte yanda, faiz indirimi TL’nin cazibesini de azaltıyor. Bu da yakında döviz kurunu savunmak için daha fazla FX harcayacakları anlamına geliyor”.

Financial Times’a demeç veren Oxford Economics uzmanı Nafez Zouk “Türkiye klasik bir ödemeler dengesi krizinin eşiğinde” kehanetinde bulundu. “Turizm ve AB’ye ihracat gelirlerindeki gerileme petrol ithalatından gelen avantajı bertaraf edecek”.

Reuters’e konuşan Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar stratejisti Phoenix Kalen “Faiz indirimi Banka’nın temel önceliğinin resesyonla mücadele olduğunun altını çiziyor” diyor. “Bu uğurda TL’nin değeri, finansal istikrar ve fiyat disiplini  tehlikeye atılıyor olabilir”.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN