ÖSYM salgın dinlemedi yüzde 40 zam yaptı! - Konya Ekspres HaberKonya Ekspres Haber

SON DAKİKA

ÖSYM salgın dinlemedi yüzde 40 zam yaptı!

Bu haber 15 Mayıs 2020 - 19:09 'de eklendi ve 214 views kez görüntülendi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru ücretlerine yüzde 40 zam yapması velileri kara kara düşündürüyor.

Sınav giriş ücretlerine gelen zammın küçük bir azınlık için sorun olmadığını ifade eden veliler zam sonrası geçen yıl 50 TL olan sınav ücreti, 70 TL’ye çıkarılmasına tepkili

YKS’deki (TYT, AYT ve YDT) gibi tüm alan sınavlarına girmek isteyen öğrencilerin toplamda 210 TL ödemesi gerekiyor. 

Adaylar 210 TL’lik sınav ücretini nasıl ödeyeceğini düşünüyor

Hastalık, yoksulluk ve teknik aksaklık nedeniyle YKS’ye giremeyen yüzlerce aday, CİMER ve ÖSYM’ye başvuruda bulunuyor. İlk başvuruyu parasızlıktan kaçıran adaylar, koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart’taki başvuru için sınav ücretini online yaptı.

Ancak ÖSYM’nin sisteminde sınav parası yatsa da, yatmamış görünen çok sayıda aday bu sebepten ötürü mağdur oldu

Uyarılar dikkate alınmıyor

210 TL’lik sınav ücreti velilerin de tepkisine neden olurken Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 6 ay önce ÖSYM’yi sınav ücretlerinin yüksekliği konusunda uyardığı ortaya çıkyı.

İşsiz gençlerle, öğrencilere sınav ücretlerinde indirim yapılmasını öneren KDK’ya ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün kurumun kesinlikle kâr amacı gütmediğini söyleyerek itirazları reddetmişti.

 120 TL SINAV ÜCRETİ Mİ OLUR?

Üniversite sınavında TYT için başvuru 70 TL, geç başvuru yapılırsa 105 TL ücret ödeniyor. Adaylar ayrıca AYT ve YDS için de 140 TL ödüyor. YKS’ nin birinci basamağı TYT ve ikinci basamağı  AYT’ ye girecek bir adayın 210 TL ödeme yapması gerekiyordu.

ÖSYM 2020 YILI SINAV ÜCRETLERİ

YKS: 70 TL TYT, AYT, YDS: 210 TL Kaymakamlık: 324 TL KPSS Lisans: 112,5 TL KPSS (GK GY) 75 TL YÖKDİL : 181 TL e-YDS: 240 TL ÖABT: 225 TL ALES: 120 TL İSG: 240 TL DGS: 120 TL YDS: 130 TL

ÖSYM BAŞVURUYU KAÇIRANLAR İÇİN 1 GÜNLÜK EK SÜRE VERMİŞTİ

 6 Şubat-3 Mart tarihleri arasında YKS başvurularını alan ÖSYM  hastalık ekonomik sıkıntı veya başvuru süresini kaçırma gibi sebeplerle sınav başvurusunu yapamayanlar için 18-19 Mart’ta bir günlüğüne ‘geç başvuru’ hakkı vermişti.

HERŞEYE ZAM VAR BİR TEK MAAŞLARA YOK

Zam haberleri ardı ardına gelirken emekli işçi ve memur zamları maaşları eriyip gidiyor. Enflasyon karşısında maaşları eriyen vatandaşlar kâr amacı gütmediklerini söyleyen ÖSYM’ye onlar kâr etmiyor da biz mi kâr ediyoruz diye tepki gösterdi.