


Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya kullanımı ve “suça sürüklenen çocuk” kavramına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Gürlek, özellikle anonim ve sahte hesaplara yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
“Anonim Hesaplara Geçiş Süreci”
Bakan Gürlek, sosyal medyada sahte ve anonim hesap açılmaması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal medyada bir geçiş süreci yapacağız. Sosyal medya hesaplarını anonim/sahte olarak kullanan hesapların gerçek hesaba dönüşmesi için bir süre vereceğiz. Belirli süre içerisinde gerçek hesaba dönmeyenlerin hesabı kapatılacak.”
Gürlek, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının sorumluluğunu taşıması gerektiğini vurgulayarak, “Sen sosyal medya hesabı kullanıyorsan kusura bakma, şahsi hesabını doğrulayıp kullanacaksın. Birine tehdit ya da şantaj yaptıysan sorumluluğuna katlanacaksın.” dedi.
Yapılacak düzenlemenin, özellikle tehdit, hakaret ve şantaj gibi suçların önlenmesine yönelik olacağı ifade ediliyor.
“Suça Sürüklenen Çocuk” Kavramı Değişebilir
Adalet Bakanı Gürlek, “suça sürüklenen çocuk” kavramının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların suç örgütleri tarafından kullanıldığına dikkat çeken Gürlek, bazı ülkelerde ceza sorumluluğu yaşının daha düşük olduğunu hatırlattı.
“Norveç’te ceza verme işini 10 yaşına kadar çektiler. Çeteler bu çocukları kullanıyor. Gerekirse düzenleme yapacağız, cezanın tamamını yatacaklar.”
Bu açıklama, çocukların suç örgütleri tarafından istismar edilmesine karşı daha sert yaptırımların gündeme gelebileceği şeklinde yorumlandı.
Yeni Düzenlemeler Yolda
Adalet Bakanlığı’nın, hem sosyal medya kullanımına hem de çocukların suç örgütleri tarafından kullanılmasına ilişkin kapsamlı bir yasal çalışma hazırlığında olduğu belirtiliyor. Düzenlemelerin, kamuoyundaki tartışmalar ve Meclis süreci sonrasında netleşmesi bekleniyor.
KONYA EKSPRES HABER MERKEZİ MUHABİR: BİLGEHAN ATEŞ



