Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) verileri, 2025 yılında esnafın yaşadığı büyük yıkımı gözler önüne serdi. Buna göre, yıl boyunca her gün ortalama 330 esnaf iflas etti. Artan maliyetler, düşen alım gücü ve borç yükü altında ezilen küçük işletmeler birer birer kepenk kapattı.
Elektrikten kiraya, vergiden sigorta primlerine kadar katlanan giderler karşısında ayakta kalmaya çalışan esnaf, satış yapamaz hale geldi. Özellikle mahalle aralarındaki bakkal, kasap, terzi ve küçük atölyeler ekonomik krizin en ağır faturasını ödeyen kesim oldu.
TESK verileri, iflasların artık istisna değil günlük bir rutin haline geldiğini ortaya koyarken, uzmanlar bu tablonun yalnızca esnafı değil, istihdamı ve yerel ekonomiyi de derinden sarstığına dikkat çekiyor. Her kapanan dükkân, işsiz kalan çalışanlar ve boşalan sokaklar anlamına geliyor.
Esnaf temsilcileri, acil destek paketleri, vergi ve prim düzenlemeleri olmadan bu çöküşün durdurulamayacağını vurguluyor. Aksi halde 2026’ya daha ağır bir tabloyla girilmesinden endişe ediliyor.


KONYA EKSPRES HABER MERKEZİ MUHABİR: BİLGEHAN ATEŞ

