BIST 100
12.200,95 0,93%
DOLAR
43,0761 0,08%
EURO
50,1329 -0,24%
GRAM ALTIN
6.251,35 0,91%
FAİZ
37,05 0,27%
GÜMÜŞ GRAM
110,69 4,00%
BITCOIN
90.403,00 -0,02%
GBP/TRY
57,7599 -0,33%
EUR/USD
1,1637 -0,20%
BRENT
63,34 2,18%
ÇEYREK ALTIN
10.220,96 0,91%
İstanbul Gök Gürültülü Yağmurlu
İstanbul hava durumu
10 °
Reklam

Doymak Bilmeyen TÜSİAD Patronları destek paketi istedi

Reklam

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, koronavirüs nedeniyle AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı patronları kurtarma paketini yeterli bulmadıklarını işaret eden bir açıklama yaptı.

Kaslowski, yaşananları savaş durumuna benzeterek sistemin korunması zorunlu diye konuştu.

Kaslowski, “Böyle bir dönemde istihdamın ve ekonomik sistemin korunması zorunlu. Yurt dışı örnekler verilen desteklerin Avrupa’da milli gelirin yüzde 20’leri civarında olduğunu gösteriyor. Ülkemizin kaynakları maalesef daha sınırlı ve enflasyon tehlikesi büyük, ancak etkileri nedeniyle neredeyse savaş durumuna benzetilen böyle bir dönemde istihdamın ve ekonomik sistemin korunması zorunlu. İstihdamın ve işletmelerin devamlılığını sağlama hedefi doğrultusunda destek paketlerinin milli gelirin yüzde 10’u seviyesinde bir büyüklüğe ulaşmasını beklemek daha gerçekçi olacaktır” dedi.

ERDOĞAN’IN PAKETİ YETMEDİ

Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılası geçen yıl 740 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, TÜSİAD’ın yaklaşık 74 milyar dolarlık paket istediği anlamına geliyor. Erdoğan’ın son açıkladığı 100 milyar liralık paketin büyüklüğü dolar cinsinden yaklaşık 15 milyar dolardı.

“DIŞ TALEPTEN KATKI YOK”

Dünya‘nın haberine göre Kaslowski, bu yıl büyümenin oldukça cüzi oranlarda gerçekleşeceğini beklediklerini belirterek, 2. çeyrekte iç ve dış talep aynı anda duracağını ve ekonomide büyük ölçüde daralma yaşanacağını vurguladı. TÜSİAD Başkanı, salgının seyri eğer tahmin edildiği gibi yaz aylarında azalırsa iç talebin 3. çeyrekte geri döneceğini ama küresel ekonomide, özellikle de Avrupa’da ekonomik krizin çok daha uzun süreceğini ifade etti ve “Bu nedenle yılın 2. yarısında dış talepten büyük bir katkı beklememek gerekir. 2020 iç talep ağırlıklı büyüyeceğimiz bir yıl olacak. Biz olumlu düşünerek küçük de olsa pozitif bir büyüme yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Reklam

İlginizi Çekebilir

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?